Kita teruskan je…

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani. Selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w.

Pilih-pilih kawan biar anda mendapat sahabat...

Dipetik dari : http://nuruluyunahmad.blogspot.com/2009/12/kita-teruskan-je.html#comment-form

Kita teruskan je………..

Satu petang di dalam lab.

“Bilalah nak habis projek ni yun… i’m already exhaust with this long journey. give up… conference belum pegi lagi…. duit projek tak dapat2.. aku give up yun…..” nano mengeluh.

(sigh)………

“nano, aku dah tak bergantung pada sesiapa dah no…bergantung pada Allah and ask him more and more… Aku rasa dah infiniti tabah dah ni. Kita go on je….” sambil memegang grinder.

(sigh)…….

“kadang2 aku rasa macam nak berhenti je yun, dah tak larat dah.. tapi berhenti pun bukan gerenti dapat kerja pun….duit pun bukannya boleh beranak sekarang ni dalam bank. Aku tension macam ni lama2…”

(sigh)……

“……we share the same difficulties no… and sometimes we lose our way jugak kan….hmmm…. ….let’s turn around and see what we have left behind, maybe kita ada tertinggal something yang Allah suruh kita buat, but we missed it…. Mungkin ni kafarah yang mana Allah uji untuk tingkatkan iman kita.. Betul tak no?”

“….to Allah we should turn rite?…. when the time gets hard, kita baru muhasabah semula… kita ni manusia yang selalu terlupa kan yun” nano membalas..

“… yep….the hardness, difficulties ini semua datang dariNya. So now kita kena fight. Fight dengan masa dan malas kita….”

“…I can see your good spirit yun… Tapi…”

“….sebab tu no, belajar ni dipanggil jihad…. tak semua orang boleh buat, yang buat pulak jumlahnya sikit, tak ramai….kita cuba2 lah pujuk hati sendiri sekarang ni… aku tak nak complaint byk2 dah… …. just go on dear..” (cuba menenangkan diri sendiri)

“… betullah ko cakap tu… (sigh).. tapi kau dah nak grad.. nanti tinggal aku sorang2..” nano is now crying loud.

” No matter how far I might be, I’m always gonne be your lab mate forever no. Share my good spirit ha….” memujuk nano yang beremosi.

Nano,
hold my hand my friend,
we can save the good spirit of you and me,
and let’s pray for a superb journey…..
Ameen..

p/s : Life is shorter than most have thought..

Comments

Mohd Taib Bin Miskon said :

This is courage..
being afraid and exhausted..
but GOING ON anyhow..
keep on going..no matter how hopeless..
May Allah bless you all.

Nurul ‘Uyun Bin Ahmad said :

Thank you. Selama maju jaya dari saya dan nano.

Semoga diberkatiNya.

Yaqeen Ahmad said :

click here

Motivasi diri juga macam roda, adakala di atas, adakala di bawah. Jadilah teman yang baik pada setiap masa.

Hargailah dia sebelum kehilangannya...

YaQeen Ahmad : Menghargai untuk Allah hargai…

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: