Bila Stress…

Ouh! Stress! Stress!

Ouh! Stress! Stress!

CERITA PENDEK

Sedang masing-masing menikmati hidangan cerita di televisyen. Tiba-tiba terpacul daripada mulut aku. “Ija, ada buku tak nak dibaca?” Ija terkejut. Tak pernah-pernah aku meminta buku. Maklumlah, aku ni liat membaca. “Aih, kenapa?”. “Stress,” kujawab ringkas. Saat itu aku baru melabuhkan duduk setelah pulang dari tempat kerja. Jam menunjukkan 10 malam. “Ouh, kalau stress kena membaca eh?” Ija pelik.

KESIMPULAN

Menukar tabiat bukanlah sesuatu yang mudah. Acapkali kita dengar… perempuan ni, bila stress je menangis, mengeluh, membebel, mengamuk tak tentu pasal. Apa salahnya, Syawal kali ni, aku sendiri mulakan dengan menukar tabiat-tabiat negatif yang selalu digembar-gemburkan itu. Stress je, aku menulis. Stress je aku membaca. Stress je aku tersenyum. Makin stress makin senyum. Kalau susah aku nak cuba. Membebel di sini lagi ringkas. Tidak menyusahkan sesiapa. Lega pun lega… Tidak kisahlah ada yang mendengar ke tidak. Mahupun ada yang membaca ke tidak. Sisipan santai puaskan hati sendiri. Stress aku senyum je la…

MORAL

Lepaskan stress anda dengan cara yang paling melegakan yang mampu memprodukkan sesuatu yang positif. (Selagi ISLAM menghalalkan cara)

7 PANDUAN FAVOURITE SAYA MELEPASKAN STRESS

1. Menulis (kalau di office)

2. Tengok Movie/Movie tengok saya (kalau di rumah)

3. Tidur (Stress agak tinggi masa ni. ehehe…)

4.Main bowling/Chess (bowling ni kalau sorang pun jadi…)

5. Menangis (kalau tiada pilihan lain. The best way woman throw out their stress…)

6. Gelak/ketawa/sakat orang (cara paling berkesan!)

7. Telefon mak… (Cuba jadi anak baik.. insaf2…)

Dikirim dalam Ceritawara. 4 Comments »

4 Respons to “Bila Stress…”

  1. Siti Aisyah Says:

    Stress itu asam garam hidup kan..
    Wlu apa pun alasannya, semuanya skdr utk menguji, dan kdgkala manis utk dikenang..
    Moga wlu jua cara utk mengatasinya, jadikan Dia sbg sumber kekuatan utama..
    Dia Pendengar Plg Setia..
    Dia Teman Suka dan Duka..πŸ™‚

  2. sis_aflah Says:

    salam aqeen..
    menulis memang satu terapi yg baik..πŸ™‚

  3. C@h@Y@ Says:

    Kepada Aisyah : Betul, kalau perjalanan hidup kita line clear je, stress juga.. eh, yeke? heee.. apa pun, jika ingin meluahkan, harapnya dapat meluahkan dengan sahabat yang betul.

    Kepada Sis_aflah : Terima kasih kak. Betul tu, menulis pun dapat releasekan otot2 kepala yang tegang. Tapi belum berkenalan lagi dengan akak ni.

  4. sis_aflah Says:

    aqeen dh kenal..x perasan je kot..πŸ™‚


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: